Cайт Українського інституту нормативної інформації
Разрыв

Звернення директора школи

     Нам зателефонував директор новоствореної школи — приватної. Головна його думка: відмовитися від організації традиційної шкільної бібліотеки і облаштувати натомість сучасний інформаційний центр. Саме такий, який ми пропонуємо у формі кабінетної поставки ШБІЦ.

     За результатами переговорів подумалося про критичну необхідність швидких змін в середній освіті. Запропоновані новації в Новій українській школі не витримують критики, не відповідають потребам дня, зростаючим вимогам до рівня освіти школярів. З кожним роком стан освіти погіршується. Вона не встигає за викликами часу.

     Це підтверджує зростаюча потреба в репетиторах, позашкільних навчальних центрах (курсах), виїзді на закордонне навчання молоді шкільного віку. Ні нові парти, ні комп’ютери з інтернетом, ні навіть 12-річне навчання — не допоможуть у побудові нової школи.

     Жовтим світлом попередження позначене вимушене дистанційне навчання в умовах карантину. Нині важливо проаналізувати всі аспекти і чинники трьохмісячного навчального марафону і зробити належні висновки. ЩО Ж РОБИТИ?

     Вкрай потрібні рішучі, швидкі і кардинальні кроки у перебудові освіти. Але першою умовою має бути бажання найвищої влади піднести освіту на чільне місце серед державних пріоритетів. Це є ДЕРЖАВНЕ завдання, яке навіть важливіше від проблем економіки. Після цього слід зреалізувати раціональну кадрову політику. Далі — перебудова системи управління освітою. Опісля — надання школі максимальної автономії, найголовніше — фінансової. Підготовка нових педагогічних кадрів має входити до сфери найпильнішої уваги керівників галузі, органів місцевого самоврядування.

     Усе разом можна охопити забутим ленінським лозунгом, актуальним і сьогодні: «Вчитися, вчитися і ще раз вчитися». Адже ми будуємо свою державу.

     Повертаючись до директора школи, який звернувся з незвичайним проханням, можемо сказати, що це не перший прояв ініціативи з боку керівників приватних шкіл. Саме в них народжуються нові бачення освітніх завдань, реалізовуються інновації в навчальному процесі. І справа не лише в наявності грошей, а в свободі пошуку та вибору. Ця свобода підкріплюється і СПОНУКАЄТЬСЯ вимогами батьків, інтересами дітей як головних замовників освітніх послуг. Це і є потужним чинником прогресу.

____________________