Cайт Українського інституту нормативної інформації
Разрыв
Константин УШИНСЬКИЙ, великий український педагог, один із засновників педагогічної науки та народної школи у Російській імперії, автор праць з теорії й історії педагогіки, підручників для початкової школи і статей з педагогіки
Константин УШИНСЬКИЙ,
великий український педагог,
один із засновників педагогічної науки та народної школи у Російській імперії, автор праць з теорії й історії педагогіки, підручників для початкової школи і статей з педагогіки.
Ганна Черкаська «Константин Ушинський» (витяги). Джерело: http://uahistory.com...
 

Про виховну силу наставника

    «Немає сумніву, що багато залежить від загального розпорядку в закладі, але головне завжди буде залежати від особистості безпосереднього вихователя, який стоїть сам-на-сам з вихованцем. Вплив особистості вихователя на молоду душу складає ту виховну силу, яку не можна замінити ні підручником, ні моральними сентенціями, ні системою покарань і заохочень».

    «Готувати уми! Розсівати ідеї! Ось наше призначення. Ми живемо не в ті роки, щоб могли діяти самі. Відкинемо егоїзм, будемо трудитися для потомства…».

Від редакції::
    А ми сьогодні часто говоримо про виховну силу вчителя? Де, на якому місці в сучасних школах виховання молодої людини? На що ми спрямовуємо свої зусилля і ресурси? Яких випускників очікуємо на виході зі школи? У ЧОМУ МЕТА ШКОЛИ? Які наслідки матимемо для держави, для суспільства?
    Відповіді на ці питання очевидні, «лежать на поверхні». Та на жаль, у реформі української освіти вони не закладені.


______________________________