Cайт Українського інституту нормативної інформації
Разрыв

ВИЇЗНІ КУРСИ — НОВА ФОРМА ПРОФЕСІЙНОЇ ПІДГОТОВКИ

     Як уже повідомлялося, ми завершили основну частину проєкту «Шкільний бібліотечно-інформаційний центр». За результатами отримали повний комплекс засобів, які складають сучасний ШБІЦ, який поставлятиметься до шкіл. Таку поставку назвали «кабінетною» — за аналогією з поставками предметних кабінетів.

     Шкільний бібліотечно-інформаційний центр включає: автоматизовані бібліотечно-інформаційні системи; бази даних; модерну технологію обслуговування учасників освітнього процесу АВІЗО; матеріали для створення у школі нового інформаційного середовища; забезпечуючи ресурси. Усі поставлені засоби ЗАБЕЗПЕЧУЮТЬ ПЕРЕТВОРЕННЯ шкільної бібліотеки в сучасний інформаційний центр. Це приводить у відповідність функціонування бібліотеки до інформаційних потреб сучасної школи, створює широкі перспективи її розвитку на майбутнє.

     З осені нинішнього року розпочато активну промоцію кабінетної поставки. Зрозуміло, що рішення про реформування бібліотеки має забезпечуватися професійною підготовкою шкільних бібліотекарів. Саме цим займається наш консультативно-тренінговий центр, де заняття ведуться вже протягом року. Кабінетна поставка ШБІЦ викликає потребу змін у формі та способах навчальної роботи зі слухачами курсів.

     До нас все частіше звертаються методисти і директори шкіл з проханням розглянути можливість проведення ВИЇЗНИХ курсів безпосередньо на місцях. Пропонується забезпечення умов проведення занять, організація широкої аудиторії слухачів, які зацікавлені у впровадженні інновацій. При цьому наводяться зрозумілі аргументи щодо зручності такої форми для багатьох, істотне зменшення фінансових витрат на відвідини Києва, одночасне інформування великої кількості слухачів про новітні зміни.

     З нашого боку такі пропозиції сприйняті позитивно. Це означає, що ми готові до виїзду фахівців (лекторів) на місця. На початку доцільно організувати перші курси в деяких обласних центрах, можливо — в крупних містах. Цим набудемо досвіду, зробимо напрацювання, підготуємо спеціальний комплект навчально-методичних матеріалів. Після чого зможемо проводити курси і в районних центрах.

     Тема курсів — «Перетворення шкільної бібліотеки в інформаційний центр. Кабінетна поставка ШБІЦ». Розраховуємо, що учасниками (слухачами) курсів мають стати шкільні бібліотекарі, директори шкіл, методисти. Привертає увагу та обставина, що все частіше до нас звертаються директори шкіл і методисти, які турбуються про розвиток школи, мають системний погляд на перспективи побудови сучасного освітнього процесу. Це тішить і водночас зобов’язує готувати додаткові матеріали для вказаної групи слухачів.

     Єдиною умовою проведення виїзних курсів є число слухачів — не менше 25. Курси розраховані на 2 дні — 16 академічних годин. Оплата складає 960 грн., в тому числі ПДВ — 160 грн.

     Цим дописом звертаємося насамперед до активних методистів з бібліотечних фондів, директорів шкіл з пропозицією розглянути вище викладене, порадитися з колегами, внести свої зауваження і побажання — і за результатами взятися за організацію таких курсів у себе.

Запитання та консультації за такими реквізитами:

тел. (044) 528-28-75; (050) 92-92-208; (097) 257-85-37, E-mail: Ця електронна адреса захищена від спам-ботів. Вам необхідно увімкнути JavaScript, щоб побачити її./.
Маслова Анастасія Юріївна;

тел. (044) 528-28-60; (066) 744-07-41; (067) 474-59-55. E-mail: Ця електронна адреса захищена від спам-ботів. Вам необхідно увімкнути JavaScript, щоб побачити її..
Герасименко Ірина Миколаївна