Cайт Українського інституту нормативної інформації
Разрыв
Віктор ГРОМОВИЙ, освітній експерт, заслужений вчитель України»
Віктор ГРОМОВИЙ,
освітній експерт, заслужений вчитель України»
Стаття «Ліквідовуємо маразми в шкільній освіті. Маразм
№ 15. Зворотня селекція управлінських кадрів»
(витяги)
24.10.2016 р. Джерело:
http://www.education-ua.org/ru/blogs/tema-
 

Про директора школи

     «З огляду на те, що в кадровій політиці діють старі алгоритми, не дивно у системі освіти все гальмується та зависає. Багато років в українській освіті соціальний ліфт возить тільки «своїх», тому, як наслідок, негативного кадрового відбору маємо печерний рівень управлінської культури (дикий консерватизм, непродвинутість і безвідповідальність).»

(про керівників освіти — Ред.)
     «…В іншому обласному центрі мені сказали влучну фразу щодо їх нових керманичів: вони не тільки не знають куди йти, вони навіть не знають де вони стоять. Іронією долі чи політичної кон’юнктури випадкові люди сіли в крісла начальників і не знають, що там робити. Надувають щоки, догоджають тим, хто сидить вище, набивають кишені, а як керувати власне освітою уявлення не мають.
     Згодом до фрази «вони не тільки не знають куди йти, а і навіть не знають де стоять» з’явилось продовження про те, що нинішні керманичі навіть без помилок не можуть написати назву освітянської «контори» в якій тепер працюють.»

(про наступні рішення — Ред.)
      «Завдання № 1. Здетонувати масовий рух на горизонтальному рівні за нову школу. Звісно, треба знайти ту ланку в системі освіти, вчепившись за яку ми зможемо витягнути усю систему.
     Як пише мені одна прогресивна вчителька, "треба зосередити зусилля не на намаганні змінювати вчителів, вони здебільшого виконують роль "урокодателів" (відчитали урок і все) і "насправді дуже заклопотані й мало хто з них заклопотаний школою".
     Треба знаходити нових директорів, кожен би з яких у своїй школі культивуватиме новий підхід до освіти", — резюмує вона.

     Тому сьогодні чи не єдиним способом швидких змін може бути загальнонаціональна програма "Новий директор для нової школи". Тільки так нова школа не буде у нас черговою fata morgana.»


Від редакції:
     Ця стаття написана у жовтні 2016 року. Дивує, що її актуальність зростає з кожним роком, доки триває реформа освіти. Приходить усвідомлення, що саме директор школи є тим «двигуном», який здатний оновити освітянське життя, стати найпершим «агентом змін».
     Одначе для цього таких директорів потрібно віднаходити — просівати (В. Громовий) і спеціально навчати. Та цього мало. Необхідна зміна суспільних цінностей, оцінок, принципів — усього, що оточує нас. Отож висновок — насамперед змінюватися маємо самі.


______________________________