Cайт Українського інституту нормативної інформації
Разрыв
Оксана ЗАБУЖКО, українська письменниця
Оксана ЗАБУЖКО,
українська письменниця,
З посту Ігоря Шевчука «Маніпулятор використовує наші слабкості — у Львові обговорили соціальну паніку» (витяг)
Джерело: https://gazeta.ua/articles/regions/_manipulyator-
paniku/928690
19 вересня 2019 р.
 

Про моральну і соціальну паніку

     На Book Forum у Львові обговорили явище моральної та соціальної паніки.
Паніка починається з того, що немає за що зачепитися. Коли немає знайомих маркерів і людина не розуміє, де вона", — розповіла письменниця Оксана Забужко. Зараз суспільство живе в добу "інформаційного тероризму", вважає Забужко. Через ЗМІ відбувається накручування емоційних станів, паніки, неврозів.

Від редакції:

     Знані літературні діячі на книжковому Форумі видавців не обходяться лише обговоренням чисто фахових проблем. Кращі представники нашого суспільства вимушені реагувати, подавати своє бачення нинішніх подій в державі, відображати стан і настрої людей. Свій погляд на сьогодення висловила і письменниця О. Забужко.
     Ніби у відповідь письменниці, політичний експерт Віталій Портніков намагається внести ясність і зробити однозначну оцінку деяких політичних реалій з тим, щоб запобігти панічним настроям. Дослівно:

     «Існує тільки два варіанти розвитку подій, тільки два. А реальність така: або ми продовжуємо війну, або ми капітулюємо. Крапка. Або ми погоджуємося з тим, що це затяжний конфлікт…Первинні питання України, якими має займатися Президент України, (бо це питання національної безпеки): це мова, це культура, це історія.

Віталій Портніков, телепередача «Суботній політклуб», 21 вересня 2019 р.
https://espreso.tv/video/270387

     Описані вище суспільні настрої і посадові завдання безумовно повинні враховуватися при вирішенні освітянських проблем. А тому мають братися до уваги тими, хто опікується змінами в галузі.