Cайт Українського інституту нормативної інформації
Разрыв
Роман БЕЗСМЕРНИЙ, український політик, державний діяч, дипломат Роман БЕЗСМЕРНИЙ,
український політик, державний діяч, дипломат
 

Про інформацію і знання

    Нещодавно в одному з телевізійних інтерв’ю Роман Безсмертний зауважив, що слід відрізняти інформацію від знань. Для набуття знань слід читати книги.

     Коментар:
     Така коротка і, на перше сприйняття, не зовсім зрозуміла думка. Але наскільки вона містка, а для сьогоднішньої освіти — ключова, визначальна, застережлива!

     Серед шкільної спільноти все частіше поняття «інформація» сприймається як тотожне поняттю «знання». Звідси намагання забезпечити максимальні потоки інформації через інтернет (підключить кожну школу до мережі), подати дітям якомога більший обсяг навчальної інформації, часто абсолютно зайвої (див. перевантажені програми).

     Будемо виходити з того, що інформація — своєрідна «сировина» для формування знань. Отже, для отримання кінцевого результату (знань) слід її певним чином відбирати (фільтрувати), а затим — опрацьовувати (переробляти). Хороша книга одночасно виконує обидва завдання. А тому вона доносить інформацію дуже близькою до знаннєвого змісту. Погана книга «грішить інформаційним шумом», звідки важко виокремлювати корисне, те, що слугує накопиченню знань. Ще гірші справи з інтернет-інформацією.

     Сказане вище, у багатьох випадках, пояснює парадокси нашого навчального процесу: діти підпадають під надмірні інформаційні навантаження, а рівень їх знань неухильно знижується. Погляньмо на Захід. Там у вищих навчальних закладах бібліотеки працюють цілодобово і переповнені. У нас 90% молоді не можна відлучити від гаджетів, а бібліотеки пустують — і не тільки через відсутність належного книжкового фонду.

     Таке становище є показником низької інформаційної культури учасників навчального процесу, спрощених і викривлених уявлень про освітні завдання та інструменти їх виконання. Ось чому важливо навчитися вибирати правильний шлях на перехресті «інформація — знання».

Ю. Зражевський, керівник проекту «Інформаційне
забезпечення загальноосвітнього навчального закладу»