Cайт Українського інституту нормативної інформації
Разрыв
Іванна КОБЕРНИК, радник міністра освіти і науки України
Іванна КОБЕРНИК,
радник міністра освіти і науки України.
Зі статті «Інша якість школи» (витяги),
Газета «День» № 47-48, 15-16 березня 2019 р.
 

Про академічну свободу вчителя

     Що нам готує проект закону «Про повну загальну середню освіту»? Які основні зміни очікувати? — про це йдеться у статті.

     «Змін так багато, що, за прогнозами радниці міністра освіти і науки Іванни Коберник, реформа середньої школи стартує з 2022 року і торкнеться лише тих, хто зараз навчається у першому класі…» (Інна Лиховид, автор статті).

     «Для інших — надія лише на адекватність учителів і везіння їх зустріти. Академічну свободу закон «Про освіту» вчителям дав, але не всі нею здатні скористатися», — відзначила радниця міністра» (Іванна Коберник).

 

Від редакції:
     Нещодавно проект закону «Про повну загальну середню освіту» передано до Верховної Ради. Він включає немало новацій, про які ще будемо говорити. Та за будь-якої їх кількості виникає питання оцінки «ваги» цих новацій, їх реформаторського значення для шкільного життя. Один із користувачів Фейсбуку висловив думку, що більшість нововведень можна і слід було запроваджувати у межах повноважень МОН, не проводячи через закон і не втрачаючи час. Це послаблює закон, змушує критично віднестися до його змісту.
     Побіжно зупинимося на новації щодо академічної свободи вчителя, яка передбачає збільшення повноважень педколективу і самого вчителя в роботі з навчальними програмами, системою оцінювання тощо – замість того, що раніше визначалося «зверху».
     Виникають великі сумніви щодо готовності наших вчителів скористатися такою свободою, про що пише радник міністра. Для реалізації академічної свободи нам слід здолати непростий шлях підготовки нового вчителя, а це тривалий процес.
     Тож чи не сумнівалися реформатори у дієвості наданої свободи на нинішньому етапі розвитку школи? Видається, що наслідки пропонованого рішення не складно спрогнозувати. А тому, чи воно виправдане?