Cайт Українського інституту нормативної інформації
Разрыв
Наталя ІЩЕНКО, журналіст, медіаексперт
Наталя ІЩЕНКО,
журналіст, медіаексперт.
Стаття «Програмування українців» (витяг),
газета «День» № 42–43, 7–8 березня 2019 р.
 

Про інформаційний вплив

     «В Україні вся духовна екологія дуже скалічена інформаційно задимленим полем», — сказала рік тому в інтерв’ю «Укрінформу» письменниця та публіцист Оксана ЗАБУЖКО.
     Цей факт сьогодні навіть не потребує доказів — все очевидно. Але питання в іншому: чи робиться це спеціально, чи є банальним невіглаством? Чи це є «заповнення димом» телепростору свідомою технологією програмування суспільства (привіт, теорія змови!), чи все це явище зумовлене відсутністю розуміння наслідків своєї діяльності у медіавласників та медіаменеджерів та відсутністю розуміння наслідків своєї бездіяльності у державних діячів і чиновників відомств, які опікуються медіапростором?
     Відсутність відповідей на ці запитання, ба навіть самих цих запитань у публічному дискурсі, уже призвела до того, що в експертів-інтелектуалів викликають щирий подив рейтинги кандидатів у президенти. «Як можна підтримувати відвертих популістів? Чому люди готові голосувати за абсолютно некомпетентних новачків?» — розпачливо запитують вони. Хоча, насправді, нас мало б здивувати, якби телеглядачі робили інший вибір.

     Тому, замість подиву та обурення настроями виборців, нашій здивованій та обуреній еліті можна лише порадити — уважно подивитися по телевізору всі підряд програми, які йдуть у прайм-тайм. А потім запитати себе: що я особисто зробив, а якщо не зробив, то зроблю, щоб оце — те, що ви бачите, — виправити?

 

Від редакції:
     Зрозуміло, що «інформаційно задимлене поле» сягає й освітянських країв. Результати відчутні вже сьогодні. Ось чому маємо прискіпливіше вибудовувати сучасну модель інформаційного забезпечення навчального закладу.