Cайт Українського інституту нормативної інформації
Разрыв

Звернення до шкільних бібліотекарів

     Чекали, чекали — і діждалися!
     Сьогодні ми радо оголошуємо про те, що завершена розробка першої редакції автоматизованої бібліотечно-інформаційної системи «ШБІЦ-облік».
     Щиро вітаємо українських шкільних бібліотекарів з цією подією!
     Зроблено ще один важливий крок у створенні сучасної моделі інформаційного забезпечення навчального закладу — шкільного бібліотечно-інформаційного центру (ШБІЦ).

     Від сьогодні можна говорити, що ШБІЦ нарешті повністю укомплектовано усіма складовими, що його утворюють, а саме:

  1. автоматизованою бібліотечно-інформаційною системою «ШБІЦ-інфо» («зовнішньою» системою);
  2. автоматизованою бібліотечно-інформаційною системою «ШБІЦ-облік» («внутрішньою системою»);
  3. автоматизованою технологією випереджального інформаційного обслуговування учасників освітнього процесу АВІЗО;
  4. засобами облаштування в навчальних закладах нового бібліотечно-інформаційного середовища.

     Перелічене відповідає проекту «Положення про шкільний бібліотечно-інформаційний центр». Отже, тепер ми можемо констатувати, що є повна готовність до поставки ШБІЦ кожній школі. Така поставка може розглядатися як цілісна, так і роздрібна (окремими складовими).

     Після впровадження на місцях, ШБІЦ як інформаційний підрозділ, стає центральною ланкою реформування шкільного освітнього процесу. Але попереду ще багато роботи з його змістового наповнення, технологізації, удосконалення експлуатаційних характеристик, гармонійного «вмонтування» в освітнє середовище.

     Наступними нашими кроками стане інформування та переконання керівництва школи, районних і міських управлінських установ у доцільності й необхідності перебудови бібліотек в сучасні інформаційні центри (ШБІЦ), запровадження в навчальних закладах автоматизованих технологій забезпечення освітнього процесу.

     Водночас будемо виконувати інше надважливе завдання — кадрову підготовку інформаційних адміністраторів, керівників, вчителів. Кінцевим результатом вважаємо інформаційну підготовку учнів для навчання в умовах сучасного світу, набуття ними навичок САМОСТІЙНОГО освітнього зростання.

     А тепер конкретніше про систему «ШБІЦ-облік». Підготовка шкільних бібліотекарів правилам роботи з нею розпочинається в нашому консультативно-тренінговому центрі з 1 квітня 2019 року. Курс називається «Автоматизована бібліотечно-інформаційна система «ШБІЦ-облік».

     Найближчим часом на сайті, фейсбук-сторінці «Шкільний бібліотечно-інформаційний центр» буде розміщено оголошення про набір слухачів на очну форму. Дистанційна форма буде запроваджена пізніше, після завершення підготовки матеріалів курсу. Березень відводиться для планування та вирішення організаційних питань участі в навчанні. Просимо слідкувати за оголошеннями.

Шановні бібліотекарі, нарешті настав ваш час!

     Своїми практичними діями заявіть про себе, станьте локомотивом освітньої реформи у себе в школі. Доброї вам дороги!

Ю. Зражевський, керівник проекту