Cайт Українського інституту нормативної інформації
Разрыв
Майліс РЕПС, Міністр освіти Естонії
Майліс РЕПС,
Міністр освіти Естонії
З посту у Фейсбуці (витяги), користувач Іван Примаченко,
https://www.facebook.com/shbitc/posts/
 

Освіта в Естонії: перші в Європі і світі

    На днях в Стенфорді виступала міністр освіти Естонії Майліс Репс. За результатами останньої програми з оцінювання освітніх досягнень учнів PISA естонська шкільна система виявилася найякіснішою в Європі і однією з найкращих в світі. Міністр розповіла, як маленькій балтійській країні це вдалося.
<…>
     Міністр називає естонську освіту дуже «консервативною». Перед тим як зайнятися креативом чи інноваційними способами навчання учні мають твердо засвоїти теорію і вивчити факти, закласти міцний фундамент знань (виділення тексту наше. — Ред.). Все це не заважає «консервативній» естонській школі викладати програмування з першого класу, а також запроваджувати уроки робототехніки, підприємництва і цифрової гігієни.
 

Від редакції:
 
     Нам слід віднайти відповідь на питання: чому вони, естонці, можуть, а ми, українці, не можемо??? Невже для реформаторів не зрозуміло, що для набуття дітьми компетенцій (сучасна категорія в українській освіті), насамперед слід забезпечити міцну ЗНАННЄВУ базу?
     А в нас якось так складається, що знання відсунуті з перших навчальних позицій, декларується, ніби їх можна дістати з інтернету, – і вони не головне для креативу, умінь і навичок. Дивна, одначе, теза, якщо її сприймати прямо, без застережень!