Cайт Українського інституту нормативної інформації
Разрыв
Віктор ГРОМОВИЙ, освітній експерт, заслужений вчитель України» Віктор ГРОМОВИЙ,
освітній експерт, заслужений вчитель України»
Пост «Коли відбудеться НУШ?» (витяги).
Портал «Освіта.UA”, 28.11.2018 р.
 

Коли відбудеться НУШ?

     Тоді, коли ніхто «там на верху» не відповідатиме за її «втілення в життя»! Ніхто не тиснутиме зверху («дайош» новий освітній простір з 8 осередків...) і ніхто не чекатиме внизу (караул, не ті парти закупили, підручниками не забезпечили…).
     Ніхто ні за що не відповідатиме, а нова освіта народжуватиметься сама собою. Не буде вертикалі, зате запрацює горизонталь, де ніхто нічого не перевірятиме і ніхто не рапортуватиме про «здобутки». І нічого не розвалиться. Доведено сферою торгівлі, яку держава змушена була відпустити на свободу ще на початку 90-х.
<…>
     НУШ: дайте нам зробити її самим! Таким має бути наше головне гасло.
<…>
     Замість продовження курсу на культивування «навченої безпорадності», потрібен інший шлях реальних реформ:
     «…Возвеличу малих отих рабів німих!
     Я на сторожі коло їх поставлю слово(закреслено)... МОН».


Віктор ГРОМОВИЙ,
освітній експерт, заслужений вчитель України»
Пост «Ми реформуємо освіту, якої немає»
Портал «Освіта.UA”, 11.12.2018 р.
http://osvita.ua/blogs/62821/

 

З досвіду реформ

     Ми реформуємо освіту, якої немає. Почитайте коментарі до цього опитування, і ви побачите освіту, яка насправді є. Реалії постають набагато сумніші, аніж собі уявляють найзапекліші зрадофіли і огульні критикани.
     Зайве доводити, що НУШ може творити лише вільний, самодостатній, упевнений в собі, захищений і незачморений вчитель.

Учителька:
     Учитель не є вільною людиною. А у Кіцманському районі (це — Буковина) учитель — безправний раб. Зате директори — вершителі доль. Якщо, не дай Боже, піде чутка, що педагог трохи хоче вирватися по кар'єрному росту, тоді вже можна одразу писати заяву.
     Дирекція такого хабаря скрізь дасть. Важко навіть наслідки уявити. На олімпіадах — останні місця. На який конкурс учитель не поведе дитину, все схвачено і там. Останнє місце гарантоване. Яку категорію, чи педзвання? 10 років не має заслуг на 2 категорію.
     Саме така, київські читачі, правда педагогічного життя (виділення тексту наше. — Ред.). Ви собі там у верхах уявляйте, фантазуйте. Лише від того нічого не зміниться. Ми найнижча ланка. Були раби та будемо рабами.
     Великі сподівання покладаємо на прозору сертифікацію. Іншого способу отримати хоч якусь гривню у надбавку немає. Якщо і сертифікація буде так само проходити, як атестація, освіта України згниє.

Катерина:
     Сучасна шкільна освіта — це позорище для країни і деградація учня на чолі з учителем! Я 13 років щодня приходжу у класи і з кожним днем задаю собі одне запитання — що я тут роблю? Чому дитина іде на репетиторство до вчителя і має результат , а сидячи в класі і працюючи за інноваційними технологіями, не може дотягтися до середнього рівня?
     Розумні вільні вчителі нікому не потрібні, та такі особистості в школах і не затримуються надовго. Ті, що залишаються, або змушені, або змирились. У школі потрібно говорити те, що ТРЕБА , а не те, що ти думаєш. А якщо ти такий розумний, то іди в світ , або зараз ми в тебе уроки відвідаємо, і вони нам не сподобаються!
     От і мовчу 13 років, бо маю 3 дітей і педагогічний диплом...