Cайт Українського інституту нормативної інформації
Разрыв

НОВА БІБЛІОТЕКА

     На вчорашніх курсах обговорювалося питання утворення в школі нового бібліотечно-інформаційного середовища, по суті — облаштування і оформлення приміщення бібліотеки (ШБІЦ) та шкільного простору (коридорів, фойє, актового залу тощо). Актуальність питання пов’язувалася з необхідністю створення нового освітнього простору, що передбачено концепцією Нової української школи.

     У вирішенні питання провідна роль відводилася новому ШБІЦ. Насамперед, слід уявити приміщення майбутнього ШБІЦ, проаналізувати і обґрунтувати потребу та наповнення кожної його зони, потурбуватися про переобладнання та оформлення згідно з сучасними вимогами. Про це йшла мова.

     Коротко доводимо до відома наших читачів основні думки і пропозиції. Отже, прозвучала думка про необхідність списання (а значить видалення з приміщення бібліотеки) більшої частини бібліотечного фонду, тієї, що морально застаріла і практично не використовується в освітньому процесі. Деякі бібліотекарі одразу зауважили, що така частина іноді сягає 90 % фонду. Якщо її прибрати, то залишаться пусті стелажі, бібліотека «оголиться», виникнуть питання щодо її майбутнього.

     Нашою відповіддю було те, що саме така обставина наочно продемонструє і підведе усіх до необхідності перетворення бібліотеки в ШБІЦ, заміни відсутніх книжкових ресурсів інформаційними, створення окремих зон бібліотечно-інформаційного обслуговування. До таких можна віднести зони: абонементного обслуговування, комп’ютерну, виставкову, комунікаційну. Настінні матеріали мають бути максимально наближені до освітнього процесу. У цілому приміщення ШБІЦ покликане стати місцем зберігання найновішої інформації освітнього змісту, а також осередком для активної комунікації школярів, розвитку їх індивідуальних здібностей.

     Нами вже ведеться робота з підготовки спеціальних матеріалів (настінних, стелажних, електронних) для облаштування приміщення ШБІЦ. Слухачі курсів ознайомлюються з ними і виявляють бажання придбати.

     Звісно, облаштування ШБІЦ буде здійснюватися кожною школою за своїми уподобаннями і можливостями. Для цього бібліотекарям спільно з директорами важливо скласти власні оцінки щодо пропонованого і визначити основні напрями перетворень. При цьому будуть керуватися загальними тенденціями, які вже складаються в організації бібліотечнії справи. Отже, саме сьогодні ми маємо активно долучитися до колективного обговорення важливої складової реформування бібліотеки.

     Запрошуємо керівників шкіл, бібліотекарів, батьків до слова. Нам важлива думка, зауваження і пропозиції кожного. Все буде враховано в проектному процесі і повернеться на місця готовими рішеннями.

Ю. Зражевський, керівник проекту