Cайт Українського інституту нормативної інформації
Разрыв

Замітки на полях

     Закінчився дистанційний курс «Перетворення шкільної бібліотеки в ШБІЦ», бібліотекарі направили нам свої підсумкові самостійні роботи. За результатами аналізу написаного хотілося акцентувати увагу на наступне.

     1. Усі учасники погодилися і прийняли концепцію розвитку шкільної бібліотеки як бібліотечно-інформаційного центру. Цим встановили для себе мету і побачили шляхи реформування підрозділу. Матеріали перших занять були спрямовані саме на те, щоб кожний склав чітке уявлення про кінцевий результат інноваційних змін, іншими словами — яким має бути шкільний бібліотечно-інформаційний центр. Цим питанням розробники надають великої ваги, адже вони визначають усі подальші дії бібліотекарів з практичної побудови ШБІЦ.

     2. Одне зауваження стосується розуміння нового бібліотечного середовища — оформлення приміщення майбутнього ШБІЦ. Це питання детально розглядалося на заняттях очної форми, а для дистанційників лишилося поза увагою. Останні уявляють нове середовище як оновлення меблів, оформлення куточків відпочинку, велику кількість комп’ютерів та іншої техніки.

     Тут мають місце тенденції, які нині декларуються і більше стосуються публічних бібліотек. Залишимо їх критику на потім, натомість скажемо, що найголовніше для ШБІЦ – ІНФОРМАЦІЯ. Саме вона визначає значимість і зміст нового підрозділу. Інформація має бути в центрі уваги творців, стати головним ресурсом ШБІЦ.

     Така позиція нова, поки не звична для бібліотекарів, але маємо «переломити» себе. Нам не можна вестися на спрощені і оманливі тези про те, що якщо поставимо нові столи, пуфи, дивани, комп’ютери тощо, то одразу отримаємо ШБІЦ. У своїй основі це глибоко помилковий підхід. Будемо турбуватися про те, щоб заходячи в приміщення ШБІЦ, дитина потрапляла в «царство» інформації-знань, хай і зі старими меблями.
     Отже, оформлення приміщення ШБІЦ повинно мати інформаційну мету, форми і засоби.

     3. У питанні придбання автоматизованих бібліотечно-інформаційних систем та інших компонентів ШБІЦ у бібліотекарів відчувається певна приреченість, яка пояснюється відсутністю коштів. Більшість очікує на допомогу держави. Але такі очікування тривають уже 27 років. Нинішня реальність така, що не дозволяє у найближчій перспективі покладати надію на державу. А тому цей «бій» виграє той директор школи, який виявиться далекоглядним, зрозуміє перспективність інформаційної платформи для внутрішкільного реформування освітнього процесу. Тоді він і розгляне різні шляхи досягнення бажаного.

     Зі свого боку, ми пропонуємо мінімальні ціни ліцензійної поставки ШБІЦ на річний період. Вони дозволяють «розтягнути» фінансові витрати на кількарічний період і відразу приступити до впровадження ШБІЦ.

     Такі були наші перші реакції на комунікацію зі шкільними бібліотекарями.

_______________________________________