Cайт Українського інституту нормативної інформації
Разрыв
Олександр СПІВАКОВСЬКИЙ, народний депутат, перший заступник голови Комітету ВР з питань науки і освіти Олександр СПІВАКОВСЬКИЙ,
народний депутат, перший заступник голови Комітету ВР з питань науки і освіти.
Блог «Про сумну статистику вступної кампанії» (витяг)
Портал «Освіта.UA», 28.07.2018 р.
 

Про напрями життєвого інтересу випускників

     «На жаль чи на щастя, але найбільшу кількість заяв вступники подають, як правило, на кон’юнктурні та «популярні серед вступників» спеціальності сьогодення, а саме на право, філологію, середню освіту (єдиний виняток з переліку), менеджмент, туризм.
     На превеликий жаль, і результати працевлаштування про це свідчать, більшість випускників права, менеджменту, частково філології будуть мати серйозні труднощі при працевлаштуванні за спеціальністю. Дуже шкода, що знову-таки, природничо-технічні спеціальності, випускники яких можуть створювати ВВП країни, не користуються попитом у нашої молоді, і це є серйозним викликом для нашої держави (виділення тексту наше – Ред.).

     Загалом по Україні на філологію та право подано 58 964 заяв, менеджмент – 36 537 заяв, а на фізику і астрономію – лише 764 заяви, на математику – 1 214 заяви. Сумна статистика вступної кампанії станом на сьогоднішній день, будемо сподіватися, що вона зміниться до 26 липня і більше нашої талановитої молоді зробить свій вибір на користь природничо-технічних спеціальностей.»

 

Від редакції:
     Дійсно сумна статистика. Вона багато про що свідчить. Звісно, що не можна звинувачувати випускників у помилковості вибору. Такі рішення прямо продиктовані й витікають зі становища в державі. Якщо математики чи фізики сьогодні не можуть знайти роботу, забезпечити своє майбутнє, то питання виникають до держави.
     А люди вибирають там, де краще…, на перший погляд. Хоч кількість юристів з економістами у нас зашкалює, отже зовсім не гарантує вдалої кар’єри. Їх «успіхи» у побудові держави за останні 26 років говорять самі за себе. А ми ж на початках покладали на них стільки надій! Водночас інженери, лікарі, вчителі, агрономи, просто фахові робітники були поза увагою нашою увагою. І виявилося, що побудувати може той, хто вміє будувати, а не розпоряджатися готовим.

     Головна думка – вина за вибір молоді лежить на державі, а точніше на суспільстві, яке не може забезпечити належні вибори, облаштування і функціонування державних інституцій для управління нашим життям.