Cайт Українського інституту нормативної інформації
Разрыв
Сергій ГОРБАЧОВ, директор спеціалізованої школи ім.. Івана Багряного, член колегії МОН Сергій ГОРБАЧОВ,
директор спеціалізованої школи ім.. Івана Багряного, член колегії МОН
З ефіру телеканала «Прямий»
«Не всі вчителі готові скористатися академічною свободою»
Андрій Кущенко, сайт «Ukr.life», 11.06.2018 р.
 

Про академічну свободу вчителя

     Нема відчуття, що вчитель захищений і має можливість працювати так, як він би хотів. Нова українська школа надає такі можливості, але дуже сильна інерція. Програми надають можливості вільно переставляти теми, застосовувати нові методики – вчитель дійсно отримав багато академічної свободи.
Але проблема в тому, що не всі вчителі готові цією свободою скористатися.

Від редакції:
     Видається, що такий висновок можна було б зробити завчасно, на початку реформування школи. А отже, в центр уваги поставити вчителя – прийом до ВНЗ (обов’язково надвисокий вступний бал, спеціальний екзамен на професійну спроможність), новий зміст навчального процесу у ВНЗ, конкурентна зарплата (без нинішньої зрівнялівки), максимальне залучення до професії чоловіків (надання їм пільг), зняття адміністративного навантаження через директора нового типу (окрема проблема!), рішуча ліквідація місцевої управлінської та методичної надбудови (зайві ланки в структурі освіти).

     На підтвердження наведемо висновок з дослідження Організації економічного співробітництва та розвитку (ОЕСР) щодо успішності учнів (за повідомленням «Освіторія-Медіа):

     Школам з низьким рівнем освіти потрібно не зменшувати кількість дітей у класах та збільшувати кількість вчителів, а залучати кваліфікованіших педагогів

     Зокрема, дослідження показує, що учні в Японії, Південній Кореї чи Фінляндії мають рівні можливості у навчанні. Це зумовлено тим, що професія вчителя в цих країнах є значимою та добре оплачується. Також, згідно з PISA, є кореляція між країнами з високою успішністю учнів та високою кваліфікацією вчителів…
     Раніше дослідження PISA показало, що більші витрати на освіту не гарантують вищої якості навчання (Андрій Кущенко, сайт «Ukr.Life»).

     Все написане вище – очевидне. Та для виконання потрібна воля державного керівництва і здібності реформаторів.