Cайт Українського інституту нормативної інформації
Разрыв
Юло ВООГЛАЙД, Естонський філософ і державний діяч Юло ВООГЛАЙД,
Естонський філософ і державний діяч
З інтерв’ю “Як змінити країну за допомогою освіти?»
Газета «День», Роман Гривінський, 1
08.06.2018 р.
 

Про виховання молодої людини

     – В Україні серед освітньої громадськості поширена думка, що виховання доречне лише на шкільному етапі. Вважається, що в школі має бути громадянський патріотизм (хоча насправді це, на жаль, далеко не завжди так), у школі дітям прищеплюють певні моральні настанови тощо.
     Водночас університет має бути в цьому плані «нейтральним». Хоча в реальності це навряд чи можливо — адже у кожного викладача теж є свої цінності і переконання, які він, усвідомлено чи ні, передає студентам. Чи згодні ви з такою інтерпретацією місця виховання в системі освіти?

     Ні, на наш погляд, це жахливий підхід. Переконаний, що виховання – первинне, а навчання — вторинне (виділення наше – Ред.). Знання, уміння і досвід — це лише частина передумов, але в центрі людського життя — все ж особистість, суб’єктність, душа, світосприйняття людини, її позиція в суспільному і культурному житті. Це — найголовніше.

     Виховання й освіту людина отримує не лише в школі й університеті — за оцінками експертів, тут ідеться не більше ніж про 10%. 90% припадає на всі інші суспільні інституції — насамперед на сім’ю, а також на систему масової комунікації й інформації, спортивні організації і будь-які інші суспільні починання.

     Доцільно визначити, що таке освіта й освіченість. Щодо цього є щонайменше десять точок зору. Щоб отримати об’ємну картину, ми повинні враховувати їх усі. Наприклад, ми можемо подивитися на освіту як на процес, який триває все життя людини. Це — процес формування готовності до різних ситуацій на різних етапах життя, які визначають культура і суспільство. Оцінювати освіту, інспектуючи школи, неможливо. Оцінити можна лише результат цієї діяльності — чи відповідає він очікуванням суспільного і культурного життя, чи ні.

     Дуже важливо, щоб людина виросла патріотом, який хоче служити своїй країні і народу і готується до цього кожен момент свого життя. Важливо також зазначити, що в ігровій ситуації виховні ефекти не формуються — процес вимагає серйозного ставлення.