Cайт Українського інституту нормативної інформації
Разрыв
Ілля КЕНІГШТЕЙН,  керівний партнер Creative Quarter,  радник міського голови Львова з питань інновацій та інвестицій, а також засновник львівського "Креативного кварталу" Ілля КЕНІГШТЕЙН,
керівний партнер Creative Quarter,
радник міського голови Львова з питань інновацій та інвестицій, а також засновник львівського "Креативного кварталу"
Пост «Останній дзвінок. Прочитайте це своїм дітям» (скорочено)
Сайт «Новое время», 23 травня 2018 року
 

До випускника

     Світ буде схильний до глобального безробіття і зіткнеться з проблемою величезної кількості непотрібних людей. Мати роботу в майбутньому стане привілеєм.
     <…>
     Активна інформатизація і роботизація перевернуть ринок праці вже через 10-15 років. Очевидні зміни стануть реальністю через 5 років – якраз тоді, коли ти закінчиш вуз і почнеш думати про те, куди піти працювати. Не слухай тих, хто буде переконувати тебе в тому, що паритися не потрібно, оскільки Україні це все не загрожує. В топку мракобісів. Добре освічені а, отже, затребувані фахівці, що постійно підвищують свій рівень, будуть ставати багатшими в будь-якій країні, зокрема й у нас.

     Світ навколо тебе буде схильний до глобального безробіття і зіткнеться з проблемою величезної кількості непотрібних людей. Мати роботу в майбутньому стане привілеєм, а право на працю – одним з ексклюзивних прав. Тож єдиний варіант - це право завоювати, вміти робити те, що не зможуть робити роботи, залишаючись конкурентоспроможними і перевинаходячи себе кожен день. І тоді у тебе є шанс не зламати собі життя, особливо в той момент, коли тобі стукне 40 (і таке теж коли-небудь станеться)…

     Згідно зі звітом «Майбутні професії» Всесвітнього економічного Форуму в Давосі, найбільш затребуваними у тебе навичками будуть:
     1) вміння знаходити рішення в складних ситуаціях;
     2) критичне мислення;
     3) креативність;
     4) успішне управління людьми;
     5) вміння працювати в команді;
     6) емоційний інтелект (це епік);
     7) навички оцінки та прийняття рішення;
     8) орієнтованість на послуги;
     9) уміння вести переговори;
     10) когнітивна еластичність (ємність твоєї пам'яті і здатність керувати нею як флешкою).

     Розвивай їх, не тупи. …Загалом, ти зрозумів. Дій.

Від редакції:
     Цікава й актуальна стаття. Автор далекоглядно позначає можливі майбутні проблеми молоді після закінчення школи. А чи потрібно чекати довгих 11 років до їх вирішення?
     Спостереження за дітьми в основній школі вказують на те, що визначатися з майбутньою виробничою зайнятістю можна вже в підлітковому віці. Деякі діти в 6-7 класах готові до грунтовнішого вивчення сфери конкретної діяльності, включаючи виробничу. Мовиться, насамперед, про тих, хто не витрачає свій пізнавальний інтерес безцільно і не знаходить задоволення в інтернетних іграх чи соціальних мережах. Такі діти активно цікавляться живим і реальним навколишнім світом, готові брати участь в активній діяльності.

     У них проявляється достатній рівень креативного мислення, вони мають свої переконання і оцінки. Тож чи потрібно "консервувати" такі здібності і потяги, виштовхуючи дітей в інтернет? Для них інтернет має перетворитися лише на один з робочих інструментів для направленої діяльності.

     Подібні авторським звучать думки і з-за кордону. Ми писали про це раніше. Отже, поки наші реформатори думають про облаштування профільної шкільної освіти, час їх випереджає.