Cайт Українського інституту нормативної інформації
Разрыв
Максим МІЩЕНКО, викладач Львівського національного університету  ім. І.Франка (кафедра журналістики) Максим МІЩЕНКО,
викладач Львівського національного університету
ім. І.Франка (кафедра журналістики).
Пост «ЗНО не стало греблею перед потоком учнів-неуків при вступі у ВНЗ…» (витяги)
Сайт газети «Високий замок», 22.01.2018 р.
 

Про нові якості юної людини

     «Як жодну іншу сферу, середню освіту стрясають реформи. Передбачається, що її здобуватимуть 12 років, ліквідують викладання деяких предметів, увівши натомість нові, а також профільну спеціалізацію і ще багато чого. Національна академія наук України спершу нібито підтримувала це, а тепер виступає категорично проти.
     Ніде правди діти: середня школа упала нижче плінтуса. Тут є значна провина і школи вищої. Є провина і нинішніх учителів – ті самі колишні студенти-неуки, яких на всіх сесіях «тягли за вуха», замість того, щоб відрахувати за академнеуспішність. Вони з горем навпіл отримували свої «трійки», а коли отримали дипломи, у деканатах полегшено зітхнули. Тепер плодять собі подібних.
     Сам факт існування армії репетиторів з різних предметів (ними є, як правило, викладачі вишів), які «натаскують» тих, хто має намір стати студентом, підтверджує рівень знань, які надає школа. Ще один її суттєвий недолік – невміння розвивати мислення юної людини: її фантазію, інтуїцію, кмітливість.
     Як панацею від усіх бід, у тім числі корупції і махінацій, запровадили зовнішє незалежне оцінювання. Без нього у виші – зась, нібито жоден невіглас не прошмигне. Як викладач журфаку Франкового національного університету, констатую: приймаючи поповнення, вища школа змушена латати дірки у шкільних знаннях значної його частини.»

     «Так само середня школа повинна дати учневі бодай мінімум тієї інтелектуальної підготовки та ерудиції, без яких немислима інтелігентна людина. Цього не робить. Може, тому, що самі вчителі не вирізняються особливою ерудицією?»

     «Будь-які реформи слід починати з тих, хто їх запроваджує. Необхідно «перетрусити» громіздкий чиновницький апарат, ліквідувати бюрократію і паперове море звітностей і планів. Прискіпливіше ставитися до знань і здібностей учителів, бо ще велике питання, хто з них зможе скласти оте ЗНО? А головне − спрямовувати навчальний процес не на тупе зазубрювання, а на вироблення у школярів тих рис, про які щойно йшлося: вміння мислити, ростити ті крила, на яких летить думка. Реформа і середньої, і вищої школи – справа не одного дня. Будуть і прорахунки, але не помиляється той, хто нічого не робить. Як казав Гете, «без праці немає істинно високого».»


______________________________