Cайт Українського інституту нормативної інформації
Разрыв
Віктор ГРОМОВИЙ, освітній експерт, заслужений вчитель України Віктор ГРОМОВИЙ,
освітній експерт, заслужений вчитель України.
Пост «Чому талановита молодь тікає зі школи»
Фейсбук, 12.12.2017 р.
 

Чому талановита молодь тікає зі школи?

     Одна моя продвинута випускниця гімназії з педагогічною освітою, яка хутчій чкурнула зі школи, відповіла мені на це запитання (чому тікає…- Ред.) дуже просто:
     − Вікторе Володимировичу, ну ви ж самі нам на риториці цитували Уоррена Баффетта: «Якщо ви перебуваєте на судні, яке постійно протікає, правильніше спрямувати зусилля на пошук нового судна, а не на латання дірок».
     Що їй відповісти?! Шукаю нову цитату, яка б її надихнула до праці в школі.

     P.S. Усвідомлення громадською думкою сьогоднішньої ситуації в освіті як проблеми не відповідає ні її масштабам, ні загрозам, які вона нам несе (тут і далі виділення наше – Ред.). Сталася катастрофа! «Титанік» старої освіти, з пропоротим айсбергом цифрової епохи корпусом, ось-ось потоне, а ми, замість того, щоб розпочинати операцію з порятунку пасажирів та екіпажу, продовжуємо вирішувати проблеми: латати дірки судна, яке приречене втонути.

     Для того, щоб мінімізувати втрати, слід визнати, що стару пострадянську систему шкільної освіти врятувати неможливо та й не потрібно. Тож, треба діяти відповідно до усвідомлення того факту, що ми знаходимось у ситуації катастрофи. Спускати «шлюпки» на воду і гребти до незвіданих берегів нової освіти України. Для когось "шлюпкою" стає домашнє навчання, для когось приватна школа, для когось Online курси на кшталт Coursera, а хтось на місці традиційної школи "на маленьком плоту сквозь бури, дождь и грозы, взяв только сны и грёзы, и детскую мечту" таки збудує "школу, яка не школа"...


Від редакції:
     Хоч би як не хотілося розпочинати рік з негативу, та все ж для успіху справи важливіше вчасно усвідомити «на якому світі ми знаходимося». До цього підштовхують оцінки-висловлювання наших респондентів, які ми намагаємося не проминути, закцентувати на них увагу читачів. Дуже подібними до наведених думок В. Громового стали висловлювання
О. Мірошниченка про корабель-освіту, який тоне і який слід терміново рятувати (див. нашу публікацію «Українська освіта: думка громадянина, серпень 2017 р.).
     З січня 2018 року розпочалася реалізація Концепції «Нова українська школа». Це означає, що поступ у просуванні реформ є, це обнадіює. Будемо уважно слідкувати за процесом змін. Та все ж залишаються питання щодо вибору шляхів і черговості освітніх трансформацій. Нам би не збитися на шлях «латання дірок судна». Тут автори мають рацію – у такому випадку корабель дійсно потоне.

Ю. Зражевський

______________________________