Cайт Українського інституту нормативної інформації
Разрыв

ЛИСТ ШКІЛЬНОГО БІБЛІОТЕКАРЯ

     Лист-відповідь шкільного бібліотекаря, керівника міського методичного об’єднання (Хмельницька обл.) керівнику проекту «Інформаційне забезпечення загальноосвітнього навчального закладу» Ю. Зражевському на прохання окреслити сьогоднішні проблеми шкільної бібліотеки, зокрема сільської ОТГ та філій як об’єктів бібліотечно-інформаційного обслуговування. Прізвише автора не оприлюднюємо за відсутності на те його згоди.

     Доброго вечора, пане Юрію!

     Дякую Вам за інтерес до бібліотечної справи. Ваша позиція щодо модернізації бібліотек у інформаційні центри мені близька. Глибоко усвідомлюю, що проект "Інформаційне забезпечення ЗНЗ" − це неоціненна можливість розпочати планомірну, системну, професійну роботу зі створення повноцінного інформаційного центру. З 2013 року передплачую журнал "ШБІЦ. Бібліотечна робота", тому поінформована щодо змісту проекту. Вважаю, що просування ідеї створення інформаційного центру − це мета, до якої повинна прагнути кожна школа.

     Стає очевидним незаперечний факт, що НУШ без нової бібліотеки не відбудеться. Рано чи пізно книгозбірні мають трансформуватися в інформаційні центри, і з цим все зрозуміло. Але, яким чином це зробити, якщо у шкільної бібліотеки немає єлементарного, часто існують бібліотеки-комірчини? Я добре поінформована щодо стану та діяльності бібліотек ОТГ, знаю про їх жалюгідне становище. Щоб вирішити будь-яку проблему, її потрібно вивчити, відстежити і зрозуміти. На мою думку, необхідно провести моніторинг реального стану бібліотек, оприлюднити її результати, реально оцінити можливості.

     Нещодавно побувала на обласному семінарі керівників методичних об’єднань бібліотекарів у м. Славута, радію за колег. Відвідали 2 книгозбірні: технічно оснащені, нове бібліотечне обладнання, естетично оформлені книжкові виставки, полиці із новими, сучасними книгами від міського голови.

     Відразу стало прикро, що не скрізь є усвідомлення очільниками різних рангів тієї місії, яку повинна виконувати шкільна бібліотека в нових умовах. Доцільно семінари з успішного досвіду створення сучасних бібліотечних центрів проводити не тільки бібліотекарям, а й очільникам освіти, методистам, директорам шкіл. Аби вони могли зрозуміти і оцінити користь від впровадження нового у практику. Саме такі заклади вже готові впровадити у бібліотечну практику інноваційний проект. Адже там створена технічна база та умови для професійного росту бібліотекарів.

     Працюю 28 років шкільним бібліотекарем. За весь період точаться лише дискусії про зміни та нову роль бібліотеки. Але, ні в одному законі про освіту не прописано механізму змін. Бібліотека не взмозі закупити технічне оснащення, чи приміром систему автоматизації бібліотек, яка відповідає всім міжнародним вимогам − ІРБІС. Щоразу, коли з'являється новий документ про освіту, вчитуюся і розчаровуюся. Так вийшло і з НУШ.

     Вже вкотре бібліотека залишилася поза увагою держави, а те єдине речення у законі розпливчате та не конкретне. Бібліотекам потрібна державна реформа і підтримка. Нещодавно прочитала в інтернет-мережі вислів: "За каждым успешным библиотекарем, должен стоять мужчина, который оплачивает ей это хобби", − як влучно сказано. Шкільні бібліотекарі за власний кошт замовляють бібліотечну документацію, канцелярію, пресу, оформлення, якщо хочете − навіть замок у двері. Щоб якось мотивувати читачів – купують призи, книги, грамоти...Шкільні бібліотеки й наполовину не мають тих ресурсів (технічних, кадрових, інформаційних, фінансових), що є в міських бібліотеках.

     Ви пишите: "Навряд чи можна вважати реформуванням встановлення у бібліотеці комп’ютера, підключення до інтернету, оволодіння навичками роботи з ІКТ...". Дозвольте з Вами не погодитися. Приміром, візьмемо наше місто. Функціонує 7 шкіл. З них по одному комп’ютеру мають 3 бібліотеки. В ОТГ є одна опорна школа, де встановлено 3 старенькі комп’ютери. Решта, 7 сільських бібліотек, у тому числі і наш заклад, технічно не оснащено. Якими навичками може оволодіти бібліотекар, якщо не має інструмента для роботи, а більшість роботи виконується вдома? Маємо якесь замкнене коло: обов'язки є, а умов не створено.

     Погоджуюся з Вашою думкою, що повноцінне інформаційне забезпечення можливе лише за наявності сучасного інформаційного фонду, але за умови наявності технічного забезпечення. Діяти потрібно сьогодні, не очікуючи на черговий закон.

     Бажання є.
13.12.2017 р.