Cайт Українського інституту нормативної інформації
Разрыв
Лілія ГРИНЕВИЧ, Міністр освіти і науки України Лілія ГРИНЕВИЧ,
Міністр освіти і науки України
З інтерв’ю «Про новий закон ”Про освіту”» (витяг)
Електронний ресурс «Українська правда. Життя», К. Тищенко, 3.11.2017 р.
 

Про сертифікацію вчителів

     «2019 року почне діяти норма про 20% надбавку вчителям, які добровільно пройшли сертифікацію. Що приблизно являтиме собою сертифікація? Очевидно, це буде не те, що атестація, а щось зовсім інакше.

     Атестація, на жаль, себе дуже дискредитувала. Сьогодні сертифікацією ми хочемо зробити альтернативу атестації, але ми робимо це поступово. Я думаю, що сертифікація з часом витіснить атестацію. Поки що ми залишаємо два механізми.

     Сертифікація передбачає два етапи. Перший етап – це зовнішнє тестування. Це тест, який буде проводити Український центр оцінювання якості освіти, і цей тест буде перевіряти знання методики, особливості реформи, знання предмету. Він буде мати декілька компонентів.

     Друга частина – це моніторинг роботи вчителя безпосередньо в класі. Тому що одна справа – теоретичні знання, а друга справа – як він працює з дітьми безпосередньо. Це буде здійснювати Державна служба якості освіти, яка буде мати відповідні регіональні підрозділи.

     Очевидно, нам потрібна широка фахова дискусія про те, що має бути в програмі такого тесту, а також які критерії мають перевірятися Державною службою якості освіти. І це теж велика робота, яку ще потрібно здійснити.»


______________________________