Cайт Українського інституту нормативної інформації
Разрыв
Юрій Зражевський, керівник проекту

До учителів початкової школи, шкільних бібліотекарів

ЗВЕРНЕННЯ

     Реформування шкільної освіти потребує налагодження повної і надійної системи інформування педагогічних працівників про документи, які дозволяють скласти нормативну і методичну базу для навчальної роботи протягом року. Така система створюється Українським інститутом нормативної інформації
у проекті «Інформаційне забезпечення загальноосвітнього навчального закладу». Одним із його продуктів є нове для шкільної практики видання — УЧИТЕЛЬСЬКИЙ КОДЕКС.
     Вирішено надіслати його спеціальним випуском передплатникам усіх журналів ТМ «Шкільний бібліотечно-інформаційний центр». Цим поспішаємо забезпечити вчителів початкової школи комплектом документів, які одразу знадобляться у роботі з підготовки до нового навчального року. Йдеться, зокрема, про роботу з укладання річних робочих навчальних та календарно-тематичних планів.
 
     Коротко про зміст видання.
     Учительський кодекс (далі — УК) включає нормативно-правові та інструктивно-­методичні документи вищих органів влади, Міністерства освіти і науки з питань організації і планування навчального процесу. До зібрання включено накази міністерства довготривалої дії, а також листи з оперативного управління. Нормативно-правові акти друкуються в контрольному (актуальному) стані, за ними можна легко відслідкувати внесення змін до попередніх редакцій. Джерело інформації — офіційний сайт міністерства.
     Видання доповнюється документами, які розроблені редакцією і спрямовуються на допомогу вчителеві.Прикладом є зразки календарно-тематичних планів з кожного предмету. Складені вони за підручниками, які використовуються в навчальному процесі.
     Для розміщення великого обсягу інформації недостатньо друкованих сторінок. Тому укладачі запропонували частину необхідного подати на електронному компакт-диску. Що значно розширило можливості наповнення видання та створило додаткові зручності для роботи з окремими документами.
     Надалі плануємо періодично доповнювати видання, виправляти помилки, взявши до уваги надіслані пропозиції. Форма передбачає зберігання УК у теці з роз’ємним замком. Це забезпечує зміну чи доповнення видання новими аркушами. Спільними зусиллями зможемо постійно удосконалювати зміст і якість кодексу, рухатися до рівня, який зробить його настільною книгою кожного вчителя початкової школи.
 
     Учительський кодекс у школі.
     Видання спрямовується шкільним бібліотекам, а також безпосередньо вчителям початкової школи для індивідуального користування. Бібліотекар вміщує кодекс у теку (зшивач) з роз’ємним замком і повідомляє вчителів початкової школи про нове надход­ження. Передбачається, що потрібні вчителю друковані матеріали будуть тиражуватися, а електронна інформація — роздруковуватися чи копіюватися на носій. Кожний педагог самостійно приймає рішення щодо придбання кодексу для своїх потреб.
 
БАЖАЄМО УСПІХУ!
 
Керівник проекту                                                    Ю. Зражевський