Cайт Українського інституту нормативної інформації
Разрыв
     Від редакції:
 
 
Лілія ГРИНЕВИЧ, міністр освіти і науки України Л. ГРИНЕВИЧ,
міністр освіти і науки України
 

     Як відомо, напередодні голосування в парламенті за Закон України «Про освіту» (друге читання) міністр освіти Л. Гриневич Лілія Гриневич звернулась до міністра фінансів Олександра Данилюка з проханням погодити проект закону «Про освіту», що запланований для розгляду у парламенті.
     На що міністр фінансів відповів:
     «Підготовлений до прийняття законопроект фінансово не забезпечений. Ресурси на реалізацію законопроекту не закладені у 3-річній Бюджетній резолюції. Потрібно враховувати можливості держбюджету та можливості економіки. Прийняття законопроекту в такій редакції − це черговий популістський крок, бо навіщо приймати закони, які в подальшому не буде можливості профінансувати?..»

     На підтримку міністра освіти і науки виступив Прем’єр міністр В. Гройсман

Володимир ГРОЙСМАН, Прем’єр-міністр України Володимир ГРОЙСМАН,
Прем’єр-міністр України
«Гройсман каже, що готовий до реформи освіти» (витяги»
Портал «Освіта.UA» 06.07.2017 р.
 

Про підтримку реформи освіти

     «Ми маємо прогрес. Нам потрібна повна підтримка парламенту. Ми готові й здатні провести реформи в інтересах громадян.»
     «Це системні кроки, ми не фантазуємо. Що для нас важливо? Економічне зростання, реформа соціальної сфери, розвиток людського капіталу. І саме тому нам важлива широка підтримка економічних партнерів та парламенту.»

______________________________

 


     Подаємо своє бачення щодо фінансування освітянської реформи.
     На мою думку, реформу слід починати з іншого боку, а саме: рішуче і докорінно змінити систему фінансування освіти (як це робить Уляна Супрун на початку медичної реформи). Слід мати мужність зізнатися собі, що у нас немає безоплатної освіти і привести фінансовий механізм до реалій.

     Можливо для цього внести зміни в Конституцію. А вже коли країна "стане на ноги", тоді і повернутися до повного державного утримання освіти.
     При такому підході одразу вирішиться багато проблемних питань, зокрема в управлінській та науковій надбудовах. Нині ж ми намагаємося спочатку "намалювати" свої уявлення і побажання (Закон про освіту), а потім - запитуємо під це гроші, яких немає.
     І навіть якщо закон приймуть, проблема незбалансованості бюджету буде постійно нагадувати про себе і стане підставою для свідомого або несвідомого гальмування реформи. Та й гнучкий фінансовий механізм легко зможе амортизувати "збурення", які обов'язково привноситиме життя.

Ю. Зражевський, керівник проекту