Cайт Українського інституту нормативної інформації
Разрыв

До шкільних бібліотекарів та
інших зацікавлених працівників!

     У повідомленні на сайті від 17.12.2022 р. було обіцяно повернутися до вирішення проблем шкільних бібліотек. Листом від 10.12.2022 року № 3/44 на адресу керівників місцевих органів управління освітою направлена пропозиція щодо поставки проєкту «Сучасна шкільна бібліотека» до шкіл територіальної громади. Для багатьох шкільних бібліотекарів, які пройшли курси підвищення кваліфікації в Українському інституті нормативної інформаці, зміст проєкту відомий. Особливий ентузіазм слухачів викликала пропозиція набуття бібліотекарем нового статусу — шкільного інформаційного адміністратора.

     Для цього потрібно працювати з новими інформаційними продуктами — автоматизованими бібліотечно-інформаційними системами «ШБІЦ-інфо», «ШБІЦ-облік», освоїти сучасну технологію інформаційного обслуговування учасників освітнього процесу АВІЗО. Вирішення питання загальмувалося у зв’язку з відсутністю коштів на придбання названих продуктів.

     Сьогодні пропонуємо не очікувати поставки автоматизованих систем, а розпочати виконання функцій інформаційного адміністратора через доставку до шкіл електронних періодичних журналів: «Професійний розвиток педагогічних працівників» та «Освітній процес у школі». Перший із них побачить світ уже в березні нинішнього року, другий — у травні. Анотації до цих журналів можна прочитати у Видавничій програмі за посиланням.

     Цим повідомленням оголошуємо про початок експерименту «Електронні журнали». Зміст полягає в безоплатній поставці електронних журналів до шкіл й впровадженні нової технології інформаційного обслуговування педагогів.
     До участі запрошуються шкільні бібліотекарі або інші працівники, які виявлять бажання творчого професійного зростання, забезпечення для себе надійного робочого місця в завтрашніх перетвореннях у школі.
     Учора стали відомі заплановані кадрові зміни в Міністерстві освіти і науки. Можемо передбачити, що головним завданням нового міністра в реформуванні освіти стане її діджиталізація. У школах вона, безумовно, торкнеться бібліотек, як інформаційних підрозділів. Тож готуватися рекомендуємо вже зараз.

     Тривалість експерименту — 2 місяці (квітень-травень). Про своє бажання стати учасником слід повідомити за електронною адресою: Ця електронна адреса захищена від спам-ботів. Вам необхідно увімкнути JavaScript, щоб побачити її. Телефон для довідок (067) 502-24-60. Одразу зауважимо, що участь в експерименті не потребує спеціальних знань. Достатньо мати інтернет, електронну скриньку, бажано смартфон.

     Уся подальша комунікація з учасниками експерименту буде вестися електронною поштою. Проведемо вебінар-зустріч з організаторами експерименту, де будуть надані необхідні роз’яснення. За результатами учасники (інформаційні адміністратори) отримають сертифікати про підвищення кваліфікації на 30 годин.

     Чекаємо на зустріч!

Ю. Зражевський, керівник проєкту