Cайт Українського інституту нормативної інформації
Разрыв
Оксана МАРТИНЮК, заступник директора з навчально-виховної роботи КЗ «Луцька гімназія № 21
Оксана МАРТИНЮК,
заступник директора з навчально-виховної роботи КЗ «Луцька гімназія № 21
Стаття «Система забезпечення якості освіти. Погляд школи» (витяги»
Портал «Освітня політика», 18.09.2021 р.
 

Якість освіти

     <…>
     «У 2017 році було створено Державну службу якості освіти, яка розробляє завдання та впроваджує інструменти й заходи з її забезпечення й підвищення. Ідеться насамперед про стандарти зовнішнього забезпечення якості освіти Створення та забезпечення дієвості власної внутрішньої системи якості — це прерогатива освітнього закладу. Що важливіше: бачення незалежних експертів, узагальнена думка залучених осіб чи думка власне тих, хто формує стратегію розвитку освітнього закладу та забезпечує її відповідність державним стандартам? Напевно, усі три позиції надзвичайно важливі, однак питання, наскільки, у якій пропорції має бути врахована думка кожного, залишається відкритим. Вважаю, що надзвичайно важливим є пошук балансу між двома задекларованими системами та уникнення їх протиставлення.
     <…>
     Ми повинні розуміти, що будь-яка оцінка, аудит, перевірка (називайте як хочете) — це зовнішній чинник, який лише констатує ситуацію, може рекомендувати, підказувати, але не може бути внутрішньою складовою якогось процесу.
     Якість освітньої діяльності залежить від внутрішнього мотиваційного поля кожного освітнього закладу. Важливо, щоб кожен працівник робив те, що любить, і любив те, що робить. У цьому секрет створення якісної освіти.

______________________________