Cайт Українського інституту нормативної інформації
Разрыв

Нові горизонти, нові рішення

     Учора на нашому сайті і фейсбук-сторінці був опублікований допис «До шкільних бібліотекарів» за підписом керівника проекту Зражевського Ю.М. Серед іншого в ньому йшлося про лист бібліотекаря з Рівненської області. Автор підтримала автоматизовану систему «ШБІЦ-інфо», на базі якої довгий час веде інформаційне обслуговування учасників освітнього процесу з кількох навчальних закладів.

     А сьогодні ми отримали ще один лист від нашої вірної прихильниці з м. Лозова. Нижче наводимо його повністю.

     Шановна Ольго Юріївно!
Моя школа у минулому навчальному році придбала у вас програми ШБІЦ-облік та ШБІЦ-інфо. Жодної хвилини я не жалкую, що свого часу переконала адміністрацію зацікавитися вашими розробками. Книги поступово заносяться в базу і, маю надію, що вже у цьому році електронний каталог почне працювати. ШБІЦ-інфо зацікавилися вчителі, яким я, як ви і радили, на курсах пересилала запропоновані вами презентації, відео. Окрема подяка за розробки для книжкових виставок.
А ще дякую вам за цікаві курсові заняття, які мені разом з колегами з м.Лозова поталанило відвідати. А ще за вашу гостинність і готовність прийти на допомогу.
Але я засмучена, що ви припиняєте передплату на журнали. Хотілося би продовжити співпрацю з вами.
З повагою до вас, завідувач бібліотеки КЗ "Панютинський ліцей" Лозівської міської ради Харківської області Сидоренко Олена Миколаївна.

______________________________

Відповідь на звернення

     В основі нашої проектної роботи лежать автоматизовані бібліотечно-інформаційні системи (АБІС) під назвою «ШБІЦ-інфо» та «ШБІЦ-облік». Перша із них — зовнішня система, інформаційний фонд якої готується централізовано для всіх шкіл; друга — внутрішня система, інформаційний фонд якої має готуватися безпосередньо в навчальному закладі і складатися з творчих доробок своїх вчителів.

     Система «ШБІЦ-інфо» на сьогодні налічує 20 тисяч сучасних матеріалів з навчального, виховного і розвивального процесів. Це УНІКАЛЬНИЙ інформаційний фонд, який побудований на сучасних технологіях — в Україні подібного не існує.

     Значення обох систем для освітнього процесу в школі зростає з кожним днем. Бібліотекарі, які експлуатують системи, все більше переконуються в цьому. Якщо ми разом активізуємо наповнення бази даних «МЕТОДИКА» як через зовнішню систему, так і через внутрішні системи, — українська освіта отримає стійку інформаційну платформу для будь-якого реформування.

     І навіть, якщо такі реформаторські «старти» в певні часові періоди будуть невдалими, ми зможемо зберегти величезний потенціал українських педагогів, вивільнити енергію тисяч кращих фахівців, направити її на розвиток нашої освіти. ОБОВ”ЯЗКОВО КРАЩОЇ!

     Тепер по суті питання. Запевняємо, що обидві АБІС будуть підтримуватися і надалі. Система «ШБІЦ-інфо» наповнюватиметься новими матеріалами, готуватиметься журнал «ШБІЦ. Нові надходження» для поповнення інформаційного фонду на місцях.

     Одначе з нового року обидві системи будуть переорієнтовані на використання в ЕЛЕКТРОННОМУ МЕТОДИЧНОМУ КАБІНЕТІ «Школа», який ми запропонуємо відділам освіти для поставки у всі школи територіальної громади. У тих навчальних закладах, де відсутня бібліотека, або вона виконує свої функції не належним чином, буде організовано методичний кабінет під керівництвом заступника директора. Саме там і будуть встановлені електронні системи.

     Для їх підтримки (поповнення) у світ буде виходити новий періодичний журнал «Професійний розвиток педагогічних працівників», який і міститиме нові матеріали для «ШБІЦ-інфо» (раніше вони подавалися в журналі «ШБІЦ. Нові надходження»).

     Отже, для функціонування ШБІЦ бібліотекарі можуть передплатити новий журнал, або зваернутися безпосередньо до нас з метою укладення прямого договору для поставки нових надходжень.

Ольга ПРОКОПЧУК, заступник директора УкрІНІ