Cайт Українського інституту нормативної інформації
Разрыв

До шкільних бібліотекарів

     Від бібліотекарів періодично чуємо питання «Що нам робити далі?». Адже активну роботу з просування ШБІЦ в останні півроку ми припинили. Чому?
     Вважаємо свою місію і свої завдання з визначення майбутнього бібліотек, забезпечення їх всіма необхідними засобами, інструментами, технологіями ВИКОНАНОЮ. З метою вирішення проблеми фінансування новацій теж впоралися, запропонувавши ліцензійні форми поставки інформаційних продуктів. Бібліотекарі вже не можуть говорити, про відсутність грошей.

     Лишилася одна, найбільш серйозна проблема довготривалих зусиль — ВІДСУТНІСТЬ БАЖАННЯ працівників бібліотек щось змінювати! З цим боротися важко, люди звикли до команд зверху, звикли до того, що хтось щось їм зобов’язаний. Така позиція близька до поняття «патерналізм». Власне, це біда не лише бібліотекарів, але й більшості освітян. Останні знаходяться в глухій обороні до інновацій, перспективних змін, конкретних дій, врешті — до реформування освіти, школи, свого робочого місця.

     Звісно, тут не йдеться про всіх, завжди є ініціативна меншість. Нещодавно зателефонувала бібліотекар з невеликого селища Рівненської області. Я з подивом вислухав, що вона дотримується всіх настанов і рекомендацій, які ми проголосили ще в 2011 році, на початку великої роботи над ШБІЦ. Нині фахівець активно користується електронною бібліотекою «ШБІЦ-інфо», веде інформаційне обслуговування за технологією АВІЗО. Причому не лише забезпечує новітніми матеріалами вчителів і школярів своєї школи, а й сусідніх навчальних закладів. По суті, вона працює вже не як бібліотекар, а як інформаційний адміністратор.

     Найбільше втішило те, що бібліотекар ЗАДОВОЛЕНА своєю роботою, новим становищем, побачила перспективу розвитку бібліотеки як інформаційного центру. Наприкінці розмови запевнила, що обов’язково переконає керівництво відділу освіти ОТГ у необхідності впровадження новинки у всіх навчальних закладах.
     Отже, ШБІЦ працює!. На думку приходять слова: «Бери і роби!». І ще нагадаємо принцип нашої роботи «Менше слів, тільки потрібне!». Тепер все залежить від кожного бібліотекаря конкретно.

     Щодо найближчого майбутнього. Зробивши велику справу, ми маємо йти далі. А тому припиняємо активні роботи з розробки ШБІЦ і переключаємося на індивідуальні ділові взаємини з тими бібліотекарями, хто став на шлях перетворень, активно рухається новим шляхом. За цим повідомляємо, що з нового 2022 року припиняється передплата на журнали «Шкільний бібліотечно-інформаційний центр. Повне видання», «Бібліотечна робота», «ШБІЦ. Нові надходження».

     Одначе, ми не залишаємо тих бібліотекарів, котрі активно наповнюють електронну бібліотеку «ШБІЦ-інфо» новими надходженнями, формує базу даних «МЕТОДИКА», використовує технологію «АВІЗО». За окремими зверненнями укладемо прямі договори з такими школами і будемо надсилати необхідні матеріали для наших партнерів. Запрошуємо до продовження співпраці..

     Запитання адресувати на тел. (050) 699-64-54; (067) 474-59-55;
E-mail: Ця електронна адреса захищена від спам-ботів. Вам необхідно увімкнути JavaScript, щоб побачити її. Відповідальний працівник Прокопчук Ольга Юріївна

Юрій ЗРАЖЕВСЬКИЙ, керівник проекту