Cайт Українського інституту нормативної інформації
Разрыв
Ігор ЛІКАРЧУК, бувший керівник Українського центру оцінювання якості освіти»
Ігор ЛІКАРЧУК,
бувший керівник Українського центру оцінювання якості освіти»
Допис «ЗНО стає токсичним для освіти» (витяг)
Портал «Освіта.UA», 31.03.2021 р.
 

ЗНО: погляд у майбутнє

     ЗНО стає токсичним для української освіти... Написав оце і самому страшно стало. Але і мовчати не можу. Бо тоді, коли у 2007–2008 роках ми запроваджували ЗНО, то ніхто й уявити не міг, що через 10–15 років у багатьох школах підготовка до ЗНО стане основною у т. з. освітньому процесі, а систематичне виконання навчальних програм, засвоєння знань, формування навичок і компетентенцій — будуть вторинними.
     Не уявляли, що теми, «які будуть на ЗНО», учні виявлятимуть бажання вивчати, а інші — ні; що уроки із предметів, які «виносяться на ЗНО» відвідуватимуть, а інші предмети стануть ізгоями. Не думали, що чимало вчителів у реальний навчальний час будуть займатися натягуванням до складання ЗНО, а керівники шкіл закриватимуть на це очі...
     Не уявляли, що результати ЗНО ляжуть в основу рейтингів шкіл, за якими будуть визначатися «кращі» та «гірші» заклади, а органи управління освітою знущатимуться з учителів та керівників за «низькі» результати ЗНО, хоч за даними соціологів 75 відсотків учасників ЗНО готуються до нього з репетиторами...
<…>
     Що робити для випередження цього можливого провалу?
     По-перше, ЗНО повинно бути відокремлене від школи. Шлюб між ними має бути розірваний. Задля збереження як ЗНО, так і нормальної школи. Як варіант — повернення до практики 2007–2008 років. Із змінами. І обов’язкова відміна поєднання ЗНО і ДПА. Котлети і мухи — окремо.
     По-друге, категорична заборона оцінювання роботи закладів загальної середньої освіти у формі будь-яких рейтингів за результатами ЗНО. Якщо рейтинги потрібні, то має бути розроблена нова система формування таких рейтингів, але поза результатами ЗНО.
<…>
     По-третє, технологія проведення ЗНО, як і зміст оцінювання, потребують негайних змін. Рік уже втратили. Це дуже важливо, зважаючи і на пандемію, і на дистанційне навчання... Але особливо важливо це для того, щоб навчання у старшій школі не стало лише підготовкою до ЗНО... Як воно є зараз.
<…>
     P.S. Дуже прикро було писати про токсичність ЗНО для сучасної шкільної освіти. І не хочу бути в ролі Тараса Бульби...

Від редакції:
     Ігор Лікарчук — один з останніх освітніх «аксакалів», який глибоко, системно, фахово бачить проблеми галузі. І не тільки бачить, а й пропонує цілком конкретні рішення. Таких у нас залишилося вкрай мало. На жаль, до керівництва країною, освітою ми вибираємо зовсім інших людей.

______________________________