Cайт Українського інституту нормативної інформації
Разрыв
Роман БОЖОК,   CEO школи робототехніки RoboCode, керівний партнер приватної школи Future School of Technology, викладач математики
Роман БОЖОК,
CEO школи робототехніки RoboCode, керівний партнер приватної школи Future School of Technology, викладач математики
Пост «Час реформ в освіті: що б ми не змінили, гірше вже не буде» (витяги)»
Джерело: https://news.obozrevatel.com
09.02.2021 р.
 

Отак ми навчаємо…

     «Зараз найкращий час для кардинальних реформ в освіті – що б ми не змінили, гірше вже не буде. Спочатку досить повчальна історія про математику та програму.

     Якось, десяток років тому, до мене на урок математики в 10 клас (алгебра), прийшла з перевіркою завуч. У кінці уроку вона запитала, чому в програмі одна тема, а я викладаю іншу. Я сказав, що я почав працювати лише 25 вересня (розмова була на початку жовтня), а до дітей на заміну приходили географи, хіміки та вчителі малювання, то ми надолужуємо, але на це потрібно багато часу, щонайменше пів року. Далі був цікавий діалог.
     – Викладайте за програмою, – сказала завуч дуже серйозно.
     – Але вони нічого не зрозуміють, – відповів я.
     – Вони й так нічого не розуміють, – сказала завуч школи й вийшла з класу.»

     «До чого ця історія? Та завуч була, по суті, права. Якщо ти не знаєш елементарну геометрію, дроби, корені, то звичайно, все одно не зрозумієш тригонометрію, за програмою я буду викладати чи пропущу 10 уроків. Це 100% правда. Ті десятикласники переважно не знали елементарних речей і, звичайно, не розуміли тригонометричні рівняння.»

     «Зі школи я був змушений звільнитися, номер закладу не пам'ятаю, це на Оболоні. Зараз, керуючи мережею інженерних шкіл, я часто спілкуюся з викладачами вишів, деканами та навіть ректорами хороших українських університетів. І всі вони кажуть одне: приходимо викладати вищу математику – половина студентів не вміє додавати дроби…».

Від редакції:
     Читаючи відповідь завуча, подумалося, а де ж тут інтереси школяра? Вони втрачені. Школа давно перетворилася на щось окремішнє в державній системі. Вона працює на саму себе, це – біг по колу. Найголовніша мета: освіта дітей, їх знання відсунуто навіть не на задній план, вона забута. Якої «якості» випускники виходять зі школи? Що їх чекає у житті?

______________________________