Cайт Українського інституту нормативної інформації
Разрыв

НОВИЙ ПРОЄКТ, НОВІ ЗАВДАННЯ

     Децентралізація влади й управління в Україні охоплює місцеві органи самоврядування, а через них безпосередньо впливає на реформування освіти, медицини, соціальної сфери. Як все це узгоджується? Одразу скажемо: з великими труднощами. Адже паралельно з децентралізацією триває реформа освіти. Корінне питання в ній — зміна механізму фінансування освіти на місцевому рівні. Основний тягар з облаштування і розвитку освітніх закладів перекладено на місцеві органи самоврядування. Ось тут і починаються проблеми.

     На їх вирішення ми й задумали спрямувати свої сили та ресурси. Об’єктом уваги стали Центри професійного розвитку педагогічних працівників, які нещодавно замінили собою районні методичні кабінети. Нині триває процес становлення нових структур, напрацьовуються установчі документи, в тому числі Стратегія розвитку Центру, визначаються мета, напрями діяльності, функції, наповнення конкретними роботами.

     Маючи великі попередні напрацювання в інформаційному обслуговуванні педагогічних працівників, ми запропонували новим Центрам свої послуги, практичну допомогу. Так народився проєкт, який назвали «Всеукраїнська інформаційна мережа забезпечення професійного розвитку педагогічних працівників «ПЕДАГОГ» (скорочено — мережа «ПЕДАГОГ»).

     Мережа має виконувати дві головні функції:
1) забезпечення інформаційного обслуговування педагогів щодо нової системи підвищення кваліфікації (згідно Порядку, затвердженому постановою Кабінету Міністрів України від 21.08.2019 р. № 800);
2) консультативне обслуговування педагогічних працівників з широкого спектру професійного розвитку, в тому числі методичного забезпечення освітнього процесу.

     Вказані вище функції відповідають двом основним завданням, які покладаються державою на Центри.

     Спільна з Центрами робота буде базуватися на сучасних інформаційно-комунікаційних технологіях (ІКТ). Основу складають автоматизовані інформаційні системи, бази даних, електронні журнали. Важливою складовою проєкту стане Всеукраїнське зібрання навчально-методичних розробок «ШКІЛЬНА МЕТОДИКА». По суті, назване зібрання — це бувша база даних «МЕТОДИКА», яку ми створювали протягом 6 років, і яка налічує сьогодні близько 6000 документів. У новому проєкті вона буде розширена, отримає свій подальший розвиток.

     Реалізація проекту вже почалася. 4 лютого нинішнього року була проведена перша відео конференція з працівниками Центрів професійного розвитку: директорами, консультантами, психологами. Для наших слухачів почуте було неочікуваним, інноваційним, цікавим з огляду на нові завдання, які стоять перед Центрами. Підвищений інтерес зумовив необхідність повного перегляду та прослуховування матеріалу. Ця потреба особливо загострилася у зв’язку з проблемами організації роботи Центрів на місцях, про які говорилося на початку.

     Робота з розгортання мережі триває. Запрошуємо Центри, навчальні заклади приєднуватися, ставати її активними учасниками. Нам слід усвідомити, прийняти думку, що БЕЗ ЗАСТОСУВАННЯ КОМП’ЮТЕРНИХ ТЕХНОЛОГІЙ в управлінні, інформаційному обслуговуванні далі рухатися не можливо. Потрібно зрозуміти, що просте збільшення кількості працівників на будь-яких ділянках роботи, не буде ефективним.
Настали інші часи, маємо інші обставини. Тож потрібно разом знаходити шляхи розвитку і прогресу.

     Цей матеріал прочитають різні фахівці, головно — шкільні бібліотекарі. Та хто це не був, ПРОСИМО довести його до відома директора школи, заступника з навчальної роботи, консультанта, директора Центру професійного розвитку ОТГ, міста. Вкрай важливо, щоб з ним ознайомився керівник відділу (управління) освіти, який відповідає за роботу Центрів.
     Такий «фронт» інформування забезпечить ділову і предметну комунікацію між зацікавленими сторонами, дозволить комплексно, ефективно розглянути та вирішити проблеми освітянських перетворень на місцях.

______________________________