Cайт Українського інституту нормативної інформації
Разрыв

Становище і перспективи розвитку шкільних бібліотек

     Навчальний рік триває. Шкільні бібліотекарі завершили свій «гарячий» період з комплектування фонду підручників і видачі їх до класів. За тим насуваються проблеми роботи в умовах карантину в дистанційному режимі. Все це – сьогодення.

     Чимало бібліотекарів, зробивши перші кроки з впровадження ШБІЦ, задаються питанням «Що далі?». Для них актуальними постають завдання розгортання всіх складових ШБІЦ, досягнення головної мети − реалізації технології активного випереджального інформаційного ОБСЛУГОВУВАННЯ всіх учасників освітнього процесу (технології АВІЗО).

     Для тих, хто лише стоїть на порозі реформування бібліотеки, важливими є перші необхідні кроки на шляху до ШБІЦ. У цьому школі мають допомагати методисти (консультанти) з бібліотечних фондів. Як основу для початку робіт пропонується проєкт Положення про шкільний бібліотечно-інформаційний центр.

     У цьому році новинками ШБІЦа стали серії автоматизованих баз знань «Особиста бібліотека вчителя» та «Особиста бібліотека учня». По суті, це 29 баз знань, які адресуються вчителям і учням для ПРЯМОГО інформаційного обслуговування.

     Ще одним продуктом ШБІЦ стали періодичні електронні журнали: «Шкільний вісник (бібліотекарю)»; «Шкільний вісник (вчителю)»; «Шкільний вісник (учню)». Метою журналів є забезпечення учасників освітнього процесу інформаційними матеріалами за технологією АВІЗО. Причому, перший журнал адресується бібліотекарю для здійснення ним ЦЕНТРАЛІЗОВАНОГО обслуговування своїх вчителів і учнів.
Два інші журнали здійснюють щомісячне ПРЯМЕ обслуговування (без участі бібліотекаря) вчителів і учнів України, які виявили бажання отримувати потрібні матеріали.

     Тепер про підвищення кваліфікації бібліотекаря. Налагоджується цьогорічна робота консультативно-тренінгового центру. Завданнями є: планове підвищення кваліфікації бібліотекарів в цілях атестації та професійна підготовка бібліотекарів для роботи в реформованій бібліотеці – шкільному бібліотечно-інформаційному центрі (ШБІЦ).

     Усі вище перелічені питання висвітлені у виступі керівника проекту «Інформаційне забезпечення закладу загальної середньої освіти, директора Українського інституту нормативної інформації Зражевського Ю.М. Запис було зроблено для семінару в Харківській академії неперервної освіти 12 жовтня 2020 року.

Пропонуємо переглянути відео виступу за посиланням: https://www.youtube.com...

_________________________